12 tot 18 jaar

Hier kun je lezen over andere fluitleerlingen: wat ze het leukste onderdeel van de les vinden en waar hun juf/meester het beste in is bijvoorbeeld. Wil je ook een keer FLUIT-leerling van de Maand zijn? Stuur dan een mailtje naar redactie@nfg-fluit.nl.

De fluit is een van de oudste instrumenten. Onze geschiedenis loopt zo’n beetje van het botje waar oermensen op bliezen tot Böhm, de uitvinder van de moderne fluit. Wil je meer weten over de ontwikkelingen die er op het gebied van de fluitenbouw hebben plaatsgevonden en waarom, kijk hier dan eens.

Deze cirkel laat zien welke samenhang er is tussen de 24 toonsoorten die wij kennen in de Westerse klassieke muziek. Je vindt achter dit woord een voorbeeld van een kwintencirkel en uitleg hoe het werkt.

Wil je zelf een stukje schrijven en heb je muziekpapier nodig, klik dan op dit woord en print een blaadje uit. Werk eerst met grijs potlood, je kunt dan makkelijker wat veranderen.

Wil je weten wat de woorden betekenen die bij je muziek gedrukt staan? Klik dan op dit woord. In de lijst vind je de begrippen die we het meest in de muziek gebruiken.

Er staan heel veel filmpjes met fluit op YouTube. Klik op dit woord en je vindt er een paar die je misschien nog niet gevonden had. Ken je zelf een filmpje dat je echt heel gaaf vindt en graag met anderen wilt delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@nfg-fluit.nl.

Inmiddels kun je heel veel bladmuziek vinden op sites als IMSLP. Daar kun je zoeken op componist, titel en instrument.

Vind je het prettig om een stuk eerst van een ander te zien en horen, dan staan hier links naar opnamen van bekende klassieke stukken gespeeld door grote namen als Emmanuel Pahud, Jean-Pierre Rampal en James Galway.